Sunday, June 12, 2016

Ramadhan tiba lagi.. Alhamdulillah..


Assalamualaikum..

Salam Ramadhan buat semua.. kejap je dah 07 Ramadhan 1437H.. Alhamdulillah Allah beri kita kesempatan untuk bertemu dengan bulan yang mulia ini.. Syukur sangat..

Marilah kita sama-sama perbaiki diri dan menambah amalan.. Moga Ramadhan kali ini menjadi yang terbaik dari Ramadhan yang sebelumnya..

Jangan lupa baca niat puasa okeh..

  • Doa niat puasa Ramadhan Harian:


نـَوَيْتُ صَوْمَ غـَدٍ عَـنْ ا َدَاءِ فـَرْضِ شـَهْرِ رَمـَضَانَ هـَذِهِ السَّـنـَةِ لِلـّهِ تـَعَالىَ

"Aku niat berpuasa esok hari untuk menunaikan kewajiban puasa pada bulan Ramadhan tahun ini karena Allah Taala".


Ampun dan maaf buat semua..




Salam Sayang,
cikyatz

Friday, October 23, 2015

Al-Waqiah Surah Kekayaan

Fadhilat Dan Khasiat Surah Al-Waqiah

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Al-Waqiah Surah Kekayaan
Surah Al-Waqiah memang terkenal dengan beberapa khasiatnya dan kelebihan tersendiri dan hadis mengenainya adalah sahih. Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. 
Rasulullah SAW bersabda:
Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada.
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”
Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”
Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)
Rasulullah SAW bersabda:  “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)
Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Khasiat Surah Al-Waqiah

Di dalam surah Al-Waqiah terkandung beberapa fadhilat dan khasiat, antara lain: .
1.  Mereka yang membacanya sebagai wirid, Insya’Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya.
2.  Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.
3.  Mereka yang membacanya sebanyak 14 X setiap lepas Solat Asar, Insya’Allah akan dikurniakan dengan kekayaan dan rezeki yang berlimpah ruah.
4.  Jika dibaca surah ini sebanyak 41 X dalam satu majlis, Insya’Allah ditunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.
5.  Menjadi orang kaya yang sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3X selepas Solat Subuh dan 3X selepas Solat Isyak. Insya’Allah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan dijadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.
6.  Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki; Insya’Allah berhasil:
  • Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.
  • Selepas tiap solat fardhu bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya.
  • Pada malam Jumaat berikutnya, selepas solat Maghrib bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali dan selepas solat Isyak sebanyak 125 kali.
  • Diikuti dengan selawat ke atas Nabi sebanyak 1000 kali.
  • Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah.
  • Kemudian amalkanlah Surah Al-Waqiah ini sekali pada waktu pagi dan petang.
7.  Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursisekali dan Surah Al-Waqi’ah, ayat 35-38 sebanyak 7 X. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita.

Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”

8.  Surah Al-Waqiah ini jika dibaca di sisi mayat atau orang yang sedang nazak, Insya’Allah dipermudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, Insya’Allah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca di sisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.
Insya’Allah, dengan mengamalkan surah Al-Waqiah seperti yang diberitahu dalam hadis-hadis Nabi SAW, kita akan memperolehi rezeki yang banyak, supaya kita dapat menolong dan membantu orang lain yang memerlukan bantuan dan memperbanyakkan lagi amal jariah kita supaya dapat dibawa ke sana nanti.
Bacalah surah Al-Waqiah ini dengan hati yang ikhlas memohon rezeki dariNya. Jangan berniat untuk kaya di dunia yang sementara. Dalam niat kita dengan rezeki yang banyak kita dapat beribadat kepadaNya dan membuat amal jariah. Barulah Allah SWT memperkenankan doa-doa kita.
 .

Monday, October 19, 2015

HAPPY BIRTHDAY ABANG AISY MIRZA





Selamat Hari Lahir buat anak sedara

maklang..#aisymirza yang ke-6 tahun.. 

Semoga panjang umur, murah rezeki, moga 

menjadi anak yang soleh, abang yang baik 

untuk adik-adik
 #aisarmuayyad#aisyahmedina #anasmishary .. 

Maklang sayang abang #aisymirza Nak kek 

transfomer nanti hujung bulan ea.. 

kita celebrate 
🎉🎉 🎊🎊🎈🎈🎈🎉
🎊 sesama ngn atuk sidek, nenek behah 

ngan 

bajang,maklong,makteh ngn acu ngn walid 

umi sume eh.. 
😍😍😘😘
#19okt2015 #cucutoksidek #anaknazri#anak

sedara LOVE U.. 
💋💋
💋

Thursday, October 8, 2015

NOMAD - SORRY SORRY SAYANGKU (OST HELLO MR PERFECT)

BELAJAR BUAT HEADER BLOG..


COPYPASTE JEK NIE DARI TEAM BISIKAN.COM.. 
TU YANG JADI SIMPLE AJE TUE HEADERNYE..

SILA LAH BACA EA..

Salah satu cara mendesign blog adalah dengan menciptakan header blog milik sendiri, dengan menambahkan gambar pada blog. Cara untuk membuat gambarnya sendiri, sebetulnya tidak sesulit yang anda bayangkan, kerana anda boleh mendapatkan gambar tersebut dengan menggunakan software atau secara online. Dan pada kesempatan kali ini team bisikan.com akan membisikan langkah dan tatacara membuat gambar header untuk blog secara online. Dengan membuat gambar header sendiri, maka anda bisa bereksplorasi dengan design gambar header sesuai dengan keinginan anda. 
Prosesnya sendiri tidak memakan waktu yang lama dan cukup sederhana, anda hanya perlu mengunjungi situs penyedia layanan pembuatan gambar, dan tentukan pilihan  design gambar seperti apa yang anda sukai. Kemudian jika sudah selesai anda bisa mengunduhnya dan meletakkan gambar tersebut pada header  blog milik anda. Terdapat banyak design yang menarik yang mana salah satunya bisa anda pilih sebagai gambar yang ingin anda pasang pada header di blog. Tak hanya itu, anda juga bisa menyesuaikan tampilan huruf, warna, ukuran gambar dan masih banyak lagi, sehingga nanti hasilnya akan menjadi seperti apa yang anda inginkan. 
Selain itu, ukuran gambar yang dihasilkan juga cukup kecil, sehingga tidak akan membuat blog anda berjalan lambat. Pada situs ini, memungkinkan anda untuk mendapatkan animasi gambar yang memiliki effect bergerak-gerak, glow, mengeluarkan api dan masih banyak lagi. Dan bagi anda yang ingin membuat header blog sendiri,

Berikut adalah langkah-langkahnya..

  1. Langkah yang pertama, buka terlebih dahulu browser pada komputer, kemudian tunggu sementara tunggu hingga halaman browser memuat dan memunculkan halaman. 
  2. Masukkan http://cooltext.com/ untuk membuat gambar header pada blog. 
  3. Jika sudah berada dihalaman ini, pilih salah satu gambar huruf yang anda sukai untuk nantinya dijadikan model gambar untuk header pada blog. 
  4. Kemudian atur warna beserta bentuk huruf sesuai dengan yang anda inginkan. 
  5. Setelah pengaturan gambar selesai dilakukan, scroll kebahagian bawah kemudian klik Create Logo. 
  6. Kemudian dowload gambar dengan klik menu “Download Image” yang berada dibahagian bawah gambar yang telah anda buat. 
  7. Setelah selesai, Log in atau masuk pada blog, kemudian klik pengaturan Tata Letak. 
  8. Selanjutnya pada bagain layout header blog, klik Edit. Kemudian pilih dan Upload gambar yang telah anda download tadi. 
  9. Terakhir klik save pada pengaturan gambar. Dan kini, untuk dapat melihat gambar, klik lihat gambar, maka anda akan melihat kini gambar ditempatkan dibelakang judul dan deskripsi. Untuk menyembunyikan tulisan judul dan deskripsi blog, silahkan ikuti langkah dibawah ini. 

Cara Menyembunyikan Judul dan Deskripsi Blog 

  1. Pilih pengaturan Templet pada dashboard blog. 
  2. Kemudian pilih “Edit HTML”. Kemudian cari kode ]]>
, untuk memudahkan anda mendapatkan kod ini silahkan tekan tombol “CTRL+F” pada keyboard kemudian copy-kan kod tadi. Jika sudah tempatkan kod berikut diatasnya. Header h1 {    height: 0px;    visibility: hidden;    display: none; }  .Header .description {    height: 0px;    visibility: hidden;    display: none; }
  • Kemudian tekan save. View BLOG..
  •  
    Menarik?? Share Yukk..

    Wednesday, October 7, 2015

    THROWBACK..SM/SSM AWARD..

    Wehoo.. Tak sabar nak cerita pasal SM/SSM Awards ni.. Sebab apa tau, sebab yatz naik pentas. Owh, sungguh excited okeh.. Last naik pentas, masa belajar dolu-dolu.. Masa ambil Diploma.. Kita ada DIP jek.. 

    Hah, kalau kawan semua nak tahu, Majlis ini diadakan di Bangunan PGRM, Cheras. Dewan yang sama yatz ambil Diploma dahulu. Wah, sekarang naik pentas lagi untuk ambil anugerah kenaikan pangkat pula. Terima kasih kepada syarikat kerana mengiktiraf diriku dan kawan-kawan bisnes yang lain.

    Bila dapat surat jek, hati berdebar-debar. Ya Allah, yatz kena naik pentas? Owh.. Kene buat persediaan ni. Sibuk lah mencari baju, kasut dan segala-galanya. Yelah, dah lama tak naik pentas. Hehe.. Gugup rasa. 

    Jom layan gambar yatz sebelum dan semasa majlis tersebut..


    Kemain lagi possing.. Baju baru masa nie.. tu yang mula MELARAM.. Beli baju dengan duit BISNES..


    Bersama dengan CDM Faziha dan DDM Fonseka, DDM Nuyien serta rakan bisnes yang lain..


    Tengok muka yatz tu.. lain kan..sebab mekup sendiri jek.. hikhik.. ala, lagipun mase ni pakai lens.. ayu ke?? tettt..

    Syukur, diberi kesempatan menikmatinya.. Usaha lebih lagi dan tetapkan matlamat yang jelas untuk berjaya dan terus berjaya.. 
    Niat kerana Allah.. 

    YA WAHAB.. ALLAH MAHA PEMBERI..
    Siapa Buat, dia lah dapat..

    Fight for OSAKA..

    Monday, October 5, 2015

    SUPRISE BIRTHDAY GIFT.. throwback jek..



    03 SEPTEMBER 2015 
    yang sudah berlalu.. sebulan lebih dah pon..
    saje nak throwback semua.. yatz kan suka bercerita.. hihi..
    kali ni, yatz share dengan pic sekali.. 

    jomm...layanzzzz...

    cikyatz dah beso..dah tambah umur..
    kek coklat secret recipe dari my sister ekyn.. tudung itu dari kak iela, comelkan yatz pakai..hakhak.. merah hitam..

    kek SDS dari kaklong.. sebab dah 3series dapat 3potong kek..ngeh..ngeh.. SEDAP..

    okeh yang nie pulak, kawan yatz dari KL.. illa.. tqsm tau bagi.. sedap Big Apple tue.. dapat jugak shawl dari Benang Hijau.. Best..Best..



    Okeh, yang nie lah suprise sesangat.. yatz dapat kiriman nie dari kak ieja.. Ya Allah, sungguh tak sangka tau dapat masa ni.. Ingatkan kak ieja sendiri yang hantar, rupanya ada orang lain.. Tengok muka yatz yang terKEJUT itu.. kan..kan.. TQSM kak.. love U.. Kak Ieja ni, banyak sangat bantu yatz.. Naik segan yatz dengan dia.. Baik Hati sesangat.. Moga Allah jua membalas jasa baik akak ni..

    Terima kasih kepada semua yang wish birthday yatz.. yang mendoakan, Allah jua yang membalasnya.. Love  U All..